A projekt megvalósítója:

  • Informatikai és Könyvtári Szövetség
  • 15 megyei könyvtár
  • 535 település a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer hálózatából

A megvalósítás éve: 2015–2018

Támogatás összege: 65 274 900 Ft

Helyszín:

  • A lebonyolításban részt vevő 19 megyei könyvtár
  • Országszerte több mint 530 könyvtári szolgáltató hely és 3 könyvtárbusz

A projekt leírása:

A KönyvtárMozi egy a KSZR (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) tagkönyvtárai számára nyújtott könyvtári szolgáltatás, amely 2015 októberében indult az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Kecskemétfilm Kft. kezdeményezésére, számos együttműködő partner támogatásával. A partnerek szakmai, technikai segítséget nyújtanak, vagy filmeket ajánlanak fel a saját kínálatukból.

A KönyvtárMozi célja a kulturális alapellátás részeként a magyar filmkultúra kiemelkedő értékeinek bemutatása a kistelepülésen élőknek könyvtári szolgáltatás keretében, illetve olyan kulturális alapú közösségszerveződés segítése, amely együttes élményének a film világát tekinti. Elsősorban olyan klasszikus értékeket kínál, amit mindenkinek látnia kellene, éljen bárhol ebben az országban.

A KönyvtárMozi bejelentése a 2015. évi Országos Könyvtári Napok központi sajtótájékoztatóján október 5-én történt meg a nyilvánosság számára a Nemzeti Kulturális Alap székházában. A sajtónyilvános esemény keretében került sor annak az együttműködési megállapodásnak az aláírására, amely megalapozta a KönyvtárMozi projekt hosszú távú működését. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a Kecskemétfilm Kft. kezdeményezését támogatásáról biztosította a programot Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, együttműködést ajánlott a Nemzeti Kulturális Alap, az MTVA, a Magyar Művészeti Akadémia, a MaNDA, a NAVA, a Dunatáj Alapítvány.

A KönyvtárMozi első vetítésére 2015. október 6-án került sor a 905 fős Dunafalván, annak emlékére, hogy éppen 75 évvel ezelőtt nyílt meg az akkor még Dunaszekcső nevű településen a „szigeti hangos mozgó”.

A programhoz azok az 5000 lakos alatti kistelepülési könyvtárak csatlakozhatnak, akik a területileg illetékes megyei könyvtárral könyvtárellátási szerződést kötöttek, vagyis kiterjed rájuk a KSZR szolgáltatása. A könyvtárnak alkalmasnak kell lennie – a település lakosságszámát is figyelembe véve – legalább 15-40 fő egyidejű befogadására, valamint a szolgáltatóhelynek rendelkeznie kell a vetítések lebonyolításához alkalmas technikai feltételekkel.

A KönyvtárMozi egy virtuális könyvtári szolgáltatás, a NAVA technikai közreműködésével. Minden csatlakoztatott kiskönyvtár felhasználóként regisztrálja magát a NAVA internetes felületén, ahonnan egy kód engedélyezésével jogosult letölteni a kiválasztott filmet az előre megadott időpontban. A szolgáltatás minden tevékenysége egységesen a www.konyvtarmozi.hu portálról indítható.

A KönyvtárMozi filmjeit a lakosság választja ki érdeklődésének megfelelően a nemzeti filmvagyon alkotásaiból, amelyet az együttműködő partnerek ajánlanak fel. A program fontos részét képezik a filmek kapcsán tervezett beszélgetések, előadások, csatlakozó olvasmányélmények, könyvajánlások, játékok.

A Kecskemétfilm Kft.-nek köszönhetően a KönyvtárMozi olyan arculati elemekkel rendelkezik – logó, vetítést felvezető spot –, mely egyértelműen azonosítja a programszervezők célkitűzéseit. Minden helyszínen egységes plakát hirdeti a működést. A programon a könyvtári olvasójegyhez tartozó KönyvtárMozi betétlappal lehet részt venni. A könyvtáros az előre kiválasztott film címét, a vetítés időpontját, a kísérő rendezvényt regisztrálja az erre a célra kifejlesztett portálon, ahol a résztvevők számát is rögzíti, illetve feltölthet néhány fotót. Így a program kezdetétől minden lényeges információ megtalálható a www.konyvtarmozi.hu portálon.

Az IKSZ szakmai napok, továbbképzések szervezésével folyamatosan segítséget nyújt a megyei könyvtárak KönyvtárMozi felelőseinek, hogy tevékenységüket a kistelepüléseken szakszerűen és hatékonyan végezzék az egységes szabályozás betartatásával.  

Az NKA támogatásával szakmai, módszertani anyagok készültek, konferenciák és továbbképzések kerültek megrendezésre, és a megyei könyvtárak közreműködésével a KönyvtárMozi vetítésekhez kapcsolódó közösségfejlesztő programok zajlottak az ország számos kistelepülésén.

Jellemző adatok

Támogatott projektek száma: 17 db

Támogatás összege: 65 274 900 Ft

A KönyvtárMozi számokban:

KönyvtárMozi szolgáltatást nyújtó könyvtárak száma: 535 könyvtár és 3 könyvtárbusz

Összes vetítés: 6 142 alkalom

Ouml;sszes vetítés résztvevői: 93 269 fő

Vetíthető filmek száma: 698 film

A KönyvtárMozi programokat segítő szakmai anyagok ( plakát, olvasójegy betétlap, emléklap, meghívók, 5 féle KönyvtárMozi szakmai kiadvány): 175. 335 darab

KönyvtárMozi szóróajándékok játékokhoz, versenyekhez: 26. 160 darab