Hírek

Bejegyzések innen február, 2015

Jelentős mennyiségű adattal bővült a közjegyzői adatbázis!

Budapest Főváros Levéltára két most befejezett pályázatának köszönhetően jelentősen gyarapodott a Közgyűjteményi Portál. A Miniszterelnökség által támogatott Holocaust projekt keretében 15 ezer 1944-ben keletkezett közjegyzői okirat, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által támogatott adatbázis fejlesztés keretében tavaly ősszel illetve 2015. február elején megjelent összesen 160 ezer, közjegyzői iratba foglalt új személy adatai kerültek ki a hungaricana.hu felületére. Az érdeklődő közönséggel örömmel tudatjuk, hogy a MOKK támogatásának köszönhetően előreláthatólag 2015 őszén sikerül feldolgozni az összes budapesti közjegyzői okiratot 1918-cal bezárólag.


Fantasztikus új lehetőség! Térkép a térképen funkció a HUNGARICANA rendszerben

Metaadatok a térképen


3 dimenziós Habsburg Birodalom - Google maps-en az 1. és 2. katonai felmérés teljes anyaga.


Új kiadványok a Közgyűjteményi Könyvtárban

Mintegy 200.000 oldallal bővült a Közgyűjteményi Könyvtár állománya. Az MTA Könyvtára jóvoltából kereshetővé vált az MTA Könyvtár valamennyi sorozata, kiadványa, köztük olyan jelentős sorozatok, minrt a 23 kötetből álló Kézirattár katalógusai, a 75 kötetből álló MTA Könyvtár Kiadványai sorozat és a 37 kötetes Közlemények sorozat. Két új, jelentős terület anyaga került az adatbázisba, a teljesség igényével közöljük a középkori magyar okmánytárakat (Anjou, Árpádkori, Fejér, Hazai Okmánytár, Zichy, stb.), valamint híd- és útépítő könyveket, amelyek e terület múltjával és jelenével foglalkoznak. Tovább bővült az egyházi gyűjtemények anyaga: megkezdődött a püspöki körlevelek publikálása (Kalocsa, Győr), valamint tovább bővültek a rekordmátus és az evangélikus egyházkerületi illetve egymázmegyei jegyzőkönyvek.


Jelentősen bővült az Régi Magyar Könyvtár adatbázisa

Az eddig elérhető mintegy 600 RMK I. (1711 előtti magyar nyelvű könyvek) kötet mellé több, mint 300 digitalizált kötettel bővült a gyűjtemény. Az Országos Széchényi Könyvtár anyagából további 140 kötetet digitalizáltunk, elsősorban az RMK I. 1600-nál nagyobb sorszámúakat. Emellett digitalizálásra kerültek az MTA Könyvtárának azon kötetei, amelyek az Országos Széchényi Könyvtárban nem találhatók meg. Jelenleg az adatbázis már mintegy 900 RMK I. kötethez biztosít hozzáférést, így egyre közelebb kerülünk ahhoz a célhoz, hogy a mintegy 1400-1500 fennmaradt RMK I. kötet hozzáférhetővé váljon a világhálón.